Ana içeriğe atla

Sigorta Tahkim Komisyonu; sigortalı olan bireylerin veya şirketlerin aralarında yaşanılan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturan ve durumun içinde bulunun herkesin hakkını savunan tarafsız bir organizasyon biçimidir. Sigorta kuruluşları, sigortalılar ve karşı taraflar arasında gerçekleşen problemleri hukuki sürece bağlamadan çözüme kavuşturmayı hedeflerler. Sigorta Tahkim Komisyonu sayesinde yaşanılan aksaklıklar en kısa sürede çözüme kavuşur. Bu sayede sürecin uzamasını önleyerek tarafların mağduriyet yaşamasının önüne geçilmiş olur.

Sisteminin iş yükünü azaltan sigorta tahkim komisyonu; müsteşar temsilcisi, müsteşarlık tarafından belirlenen bir hukuk akademisyeni, iki birlik temsilcisi ve bir tüketici derneği temsilcileri tarafından belirlenir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

Sigorta Tahkim Komisyonu, sigortalıların ve sigorta şirketlerinin yasal haklarının korunması amacıyla oluşturulan bir heyet çeşididir. Heyet ekibinde bulunan üyeler, uzman kişiler tarafından seçilir. Sigorta Tahkim Komisyon üyeleri, yapılan başvuru ile birlikte ibraz edilen evrakları detaylı bir şekilde analiz ederek ve prosedürlere göre yorumlar.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru Nasıl Yapılır?

Sigorta Tahkim Komisyonu’na hem sigortalı kişiler hem de sigorta şirketleri başvuru yapabilirler. Başvurunun kabul edilmesi için taraflar arasındaki anlaşmazlıkların ispat edilmesi gerekmektedir. Başvuruda bulunmak için öncelikle Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru formu doldurmanız ve dosyayla ilgili evrakları formla birlikte iletmeniz yeterli olacaktır. Tahkim başvurusunda istenen evraklar şunlardır;

  • Sigorta şirketinin başvurunuzu reddettiğini ispatlayan belge,

  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair gereken dekont,

  • Başvuru sebebinizi ve haklılığınızı açıklayan herhangi bir belge.

Yukardaki evraklara sahip olduktan sonra Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücretleri

Sigorta Tahkim Komisyonu ücretleri yaşanılan anlaşmazlığa göre farklılık göstermektedir. 5.000 TL’ye kadar olan anlaşmazlıklar için yapılacak olan başvuruların bedeli 100 TL’dir. 5.001 TL ile 10.000 TL arasındaki anlaşmazlıkların başvurusunda 250 TL, 10.001 TL ile 20.000 TL arasındaki anlaşmazlıklar için gerçekleştirilecek başvurularda ise 350 TL miktarında harç yatırılır. 20.001 TL üzerindeki anlaşmazlıklarda ise miktar konuya bağlı şekilde belirlenir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Kararları Kesin midir?

Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından alınan kararların kesinleşme için tarafların süre zarfı boyunca itiraz etmemeleri gerekmektedir. 10 gün süre içerisinde hiçbir itiraz gelmeme durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu kararları geçerli olarak kabul etmektedir. Eğer ki Sigorta Tahkim raporu aksi bir karar verme durumunda sigorta yapan firma en kısa sürede söz konusu ödemeyi gerçekleştirmekle yükümlü kılınır. Karara itiraz gelirse, itiraz hakem heyetinin kararı beklenir.