Ana içeriğe atla

Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik Sigortacılık işleri birçok kişinin de bildiği gibi hayatın oldukça önemli bir kısmında güvence olarak karşımıza çıkıyor. Hayat sigortaları, Trafik sigortaları, Deprem sigortaları gibi çok çeşitli sigorta tipleri var ve bunların her biri bizlerin güvenli bir şekilde yaşamlarımızı sürdürebilmeleri için varlıklarını sürdürüyorlar. Peki, Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik olarak adlandırılan sözleşmeler ne anlama geliyorlar? Bunlar hakkında aslında direkt bir bilgiyi, hiçbir hukuki alt yapısı olmayan birine anlatabilmek ne yazık ki mümkün değil. Bu nedenle linkteki bağlantıdan alacağınız bir danışmanlık hizmeti ile profesyonel bir avukat aracılığı ile bu tip bilgileri en basite indirgenmiş haliyle bulabilirsiniz.

Genel olarak
Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik hakkında çok farklı detaylardan bahsedilebilir. Çünkü bu yönetmelik oldukça detaylı ve farklı alanlara değiniyor. Ancak genel olarak bu yönetmeliğin detaylarına bir göz atacak olursak şunları göreceğiz;

 

  • Yönetmeliklerin genel detay içeriği olarak sigorta ile ilgili her bir ayrıntıyı verdiğini görmelisiniz. Çünkü sigorta sözleşmeleri son derece kritiktir.
  • Sigorta sözleşmelerinin detay seviyesi, suiistimal edilmemeleri için son derece yüksek bir seviye de tutulmaktadır.
  • Sigorta ile ilgili en ince detay bile bu tip sözleşmeler de yer bulabilir.

Bu detaylar genel olarak sigortaların büyük oranda içeriğini oluşturmaktadır. Tabi ki de sigorta şirketleri kendilerini de güvence altında tutabilmek ve suiistimal edilmemek için mümkün olduğunca detaylara yoğunlaşırlar ve çeşitli risklerden kaçınırlar.

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

Komisyonun asıl işlevi oldukça önemli ve kritik denilebilir. Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir sorusunun cevabını genel olarak vermemiz gerekirse şunlar söylenebilir: Risk alan ve bir şeyleri sigorta altına aldıran taraf arasında bazı uyuşmazlıklar daima çıkabilir. Sözleşmeler olabildiğince detaylı tutulsa bile bu tip durumların varlığı ne yazık ki söz konusu olabilmektedir. Böylesi durumlarda arayı bulacak bir komisyon gerekir. Bu komisyon Sigorta Tahkim Komisyonu olarak kayıtlara geçmektedir.

Komisyonun en önemli görevinin bu olduğunu söyleyebiliriz, ancak tek görevinin bu olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Komisyona ait diğer görevleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Komisyon iki tarafı da mağdur etmemek için sözleşme detaylarına dikkatli bir şekilde odaklanıyor ve sonuç olarak en doğru kararı vermek için çaba gösteriyor.
  • Komisyona iletilen sorunların birçoğunu çözüme kavuşturuyor.
  • Sözleşmelerle ilgili çeşitli sorunları Sigorta Tahkim Komisyonu çözmek için aktif bir şekilde olaya dahil oluyor.
  • Çoğu sözleşme de detaylar en derin noktaya bile temas etse bile aralarda boşluklar kalmaktadır. Bu boşlukların doldurulmasını da çeşitli örnek olaylarla komisyonun sağladığını söyleyebiliriz.

İşte tüm bunlar bir Sigorta Tahkim Komisyonunun yapması gereken şeyler olarak sıralanabilir. Tabi ki de görev tanımını olabildiğince basit bir şekilde yansıtıyoruz ve buna gayret ediyoruz. Ancak yine de hiçbir hukuki bilgisi olmayan birisi için yeterli düzeyde olacaktır.