Ana içeriğe atla

Her gün artan dosya çokluğu ile birlikte yargılama zamanlarının aksaması neticesinde dosyaların birikmesi, bu sürelerin uzaması ve gün geçtikçe üstüne eklenen masraflar yüzünden hak sahipleri haklarını tam ve zamanında kavuşamaması sonucunda Anayasa hak arama hürriyeti zarar görmektedir. Bu gibi endişelerin ve anlaşmazlıkların önüne geçilmesi için çözüm basamaklarını sistemimizde uygulamaya çalışmaktayız.

Bu anlaşmazlıkların bir çözümü ise Türk Sigorta Tahkimi basamaklarıdır. Bu işlem ilk defa 03.06.2007 tarihinde öngörülmüştür.

Sigorta Tahkim Sistemi, sigorta kurumlarının iradi katılımı esasına dayanmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonuna üye olup olmamaları sigorta kuruluşunun isteğine bağlıdır. SK’nın 30. Maddesine dayanarak sigorta işlemi yapan kurumlardan, sigorta tahkimi sistemine üye olmak isteyenler, isteklerini yazıl olarak Komisyon Dairesine bildirmek zorundadır. Sigorta tahkimi sistemine yeni üye olan kişi, herhangi bir uyuşmazlık konusunda özel bir hüküm olmasa bile tahkim sisteminden yararlanabilmektedir.

Madde, sigorta hizmeti veren firmalar ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden yararlanabilecek kişiler hesap arasında yaşanılan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Sigorta Tahkim Sigortasının oluşturulmasını öngörmektedir.

Sigorta Tahkimine başvurmanın şartı ise; Sigorta komisyonunun tahkim yetkisini kabul etmiş olmak; yapılan sigortaların poliçelerden kaynaklanan anlaşmazlık için geçerli değildir.

Belirtmek gerekir ki sigorta kuruluşların başvuruda bulunmak isteyen kişiler hakların mahkeme önüne serebilmektedir. Bu durumda sigorta kuruluşları tahkim itirazında bulunamamaktadır.

Kimler Başvuru Yapabilir?

SK Sigorta Tahkim basamaklarına başvuran kişiler “Sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler şeklinde ifade edilmektedir. Böylece STK’ya başvurmak için sadece sigorta ettirenlere yönelik kalmayıp ayrıyeten STK neticesinde hak arama yetkisi verilmektedir.

Sigorta Kuruluşuna Başvuru Şartı

SK’nın 30. Maddesine göre sigorta yapan kuruluşlar uyuşmazlığa düşen tarafın, uyuşmazlığı ele alıp inceledikten sonra sigorta yapan kuruluşa gerekli başvurular yapılması gerekmektedir. Başvuru yapılması üzerine sigorta kuruluşu, başvuru tarihinden on beş iş günü içerisinde yazılı olarak cevap vermekle hükümlüdür.


 

Sigorta Tahkim Kararlarına Göre Başvurulabilecek Kanun Basamakları

SK’nın 30. Maddesi baz alınarak sigorta tahkim, 5000₺’den az olan uyuşmazlıklarda alınan kararlar kesindir. Konusu 5000₺ ve daha fazla olan uyuşmazlıklar ise kararın tebliğ edildikten sonraki on gün içerisinde itiraz yoluna başvuru imkanı tanınmaktadır.

Bu itiraz, hakem kararı icrasını durdurmaktadır. Yapılan itiraz, yetkili kişiler tarafınca incelenmektedir. Kanuna göre itirazı inceleyen heyet, dosyanın analizinden iki ay içerisinde karar vermesi zorunludur.

5.000₺ ve üzeri uyuşmazlıkların itirazını inceleyen heyetin verdiği kararlar kesindir.

Ancak kanuna göre ,uyuşmazlık konusunun 40.000₺ üzeri olması esnasında; hakem heyeti temyiz kanun yoluyla başvuru yapabileceklerini belirtir.